IDENTIFIKASI ZAT LILIN PADA BUAH APEL YANG DIPERJUALBELIKAN DI PASAR PABAENG-BAENG KOTA MAKASSAR

  • Andi Auliyah Warsyidah Universitas Indonesia Timur
  • Jurnal Syarif
  • Mardawia DJ Samman
Keywords: waxy substances, apples

Abstract

This study aims to determine the presence or absence of waxes found in apples sold in Pabaeng-baeng market, Makassar City. Wax substances are additional ingredients that are used to coat the fruit so as not to quickly experience decay or damage. The type of this research is descriptive laboratory observations, namely to identify waxes in apples. This research was conducted on the 3rd of August 2018 at the DIII Laboratory of Health Analyst at the University of East Indonesia, Makassar City. The population in this study were all types of apples sold in the Pabaeng-baeng market in Makassar City with samples of 3 types of apples, each of which were green, red and reddish yellow. The variables in this study are apples and waxes. From the results of this study, it is known that there are waxes in 3 types of apples that are traded in the Pabaeng-baeng market in Makassar City

References

DAFTAR PUSTAKA
Ali Khomsan, Irwan suhanda. Sehat dengan makanan Berkhasiat. Jakarta: Kompas, 2006.
Anggrahini, Sri. Keamanan Pangan Kaitannya dengan Penggunaan bahan Tambahan dan Kontaminasi . 2008. http://lib.ugm.ac.id/digitasi/upload/732 pp0906016.pdf (accessed Mei 10, 2018).
Anis. Pelilinan Wax pada Buaha-buahan. 2009. http://iwanmalik wordpress.com (accessed mei 10, 2018).
Budiman. Lilin Lebah (Bees wax). 2016. www.dokterlebah.com/2016/06/lebah/beeswax.html (accessed agustus 26, 2018).
Cahyo saparinto, Diana Hidayati. Bahan Tambahan Pangan. Yogyakarta: Kanisus, 2006.
Dwiari, dkk. Teknologi Pangn Jilid I untuk SMK. Jakarta: Departemen Pendidikan Nasional, 2008.
Lumakto, Giri. mengenal Lilin pada Saat Padam Listrik. 2013. https://www.kompasiana.com (accessed juli 10, 2018).
N, Purnomo. Bahaa Wax/Lilin Lebah. 2012. https://shubaruch.blogspot.com (accessed juli 10, 2018).
Nafilah. 10 Jenis Apel ini yang Pasti Pernah Kamu Cicipi. 2015. https://zzz.brilio.net/news/10-jenis-apel-ini-pernah-kamu-cicipi-kamu-paling-suka-yang-mana.151208r.html (accessed Agustus 26, 2018).
Rukmana. Bertanam dan Pengelolaan Pasca Panen. Yogyakarta: Kanisus, 2008.
Sarwono.B. Kiat Mengatasi Permasalahan Praktis Lebah Madu. Jakarta: PT.Agromedia, 2007.
Suhaidi. Pengaruh Pelapisan lilin terhadap Mutu Buah. Skripsi, Medan: Jurusan teknologi Pertanian Fakultas Pertanian Universits sumatra, 2008.
Suyanti. Panduan Mengolah 20 Jenis buah. Depok: Penebar Swadaya, 2010.
Viana. Pengetahuan Sikap dan Tindakan Guru Sekolah Dasar tentang Makanan yang Mengandung Bahan Tambahan Pangan pada Sekolah Dasar di Kelurahan Mabar Kecamatan Medan Deli tahum 2011. 2011. http://repository.usu.ac.id/handle/123456789/31260 (accessed Mei 2018).
Published
2019-11-30
How to Cite
Warsyidah, A., Syarif, J., & Samman, M. (2019). IDENTIFIKASI ZAT LILIN PADA BUAH APEL YANG DIPERJUALBELIKAN DI PASAR PABAENG-BAENG KOTA MAKASSAR. Jurnal Media Laboran, 9(2), 1-5. Retrieved from https://uit.e-journal.id/MedLAb/article/view/563
Section
Articles